Fotoblog  Jan-Willem van Rijs

Steampunk fantasy shoot

Steampunk fantasy shoot, was te lezen op facebook. Een oproep voor fotografen en modellen om een fotoshoot te houden. Dat kan natuurlijk van alles betekenen. Maar wat is eigenlijk steampunk?

Steampunk fantasy photoshoot

Op Elfia en Castlefest zie je steampunk modellen wel vaker. Maar bij het lezen van deze oproep vroeg ik mij af wat nu daadwerkelijk steampunk is. Daar moet je dus niet over nadenken. Het eerste wat in mij opkwam is Jonny Rotten van de punkband Sex Pistols met stoom uit zijn oren. Het tweede kon natuurlijk niet achterblijven. Deborah Harry van Blondie met stoom uit weet ik veel wat. Dat werd hem dus ook niet.

Steampunk fantasy photoshoot

Op Wikipedia staat letterlijk geschreven:  Steampunk is een subgenre van fantasie of speculatieve fictie. De term verwijst naar de verhalen die zich afspelen in een tijd dat stoomkracht nog de primaire krachtbron was (meestal de 19e eeuw), maar die ook elementen van sciencefiction  of fantasie bevatten, zoals futuristische uitvindingen en machines, of echt bestaande machines (zoals computers) die in deze verhalen veel eerder worden uitgevonden dan in werkelijkheid. Ook geeft dit genre de voorkeur aan metaal boven kunststoffen”.

Steampunk fantasy photoshoot

Het eerste wat nu in mij opkwam was Jules Verne. Zijn verhalen, De reis om de wereld in 80 dagen en 20.000 mijlen onder zee. Niet dat ik deze boeken gelezen heb. Er zijn gelukkig ook films en stripboeken.

Steampunk fantasy photoshoot

Steampunk is dus al fantasie en dit wordt een dubbele fantasie shoot. Fantastisch.

Steampunk fantasy photoshoot

In de oproep stond het volgende te lezen. Ed Vieveen organiseert in samenwerking met Your Wishes deze fotoshoot. Ed stelt deze dag zijn complete huis en tuin ter beschikking. Het bericht ging verder maar even terug. Ed stelt zijn complete huis en tuin ter beschikking. Ik wist al dat het een degelijke fotoshoot zou worden, maar toch. Het einde van het bericht was dat het op basis van TFP (Time For Portfolio) was.  Ik lees dan gratis in ruil voor foto’s, maar Ed stelt zijn huis en tuin ter beschikking. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt.

Steampunk fantasy photoshoot

De enige die zijn huis ter beschikking stelde is Playboy’s Hugh Hefner. Zijn beroemde Mansion met alle konijnenmeisjes heeft de laatste jaren een hoop stof doen opwaaien. Hugh is inmiddels zelf stof maar Bill Cosby zit nog midden in deze ellende. Ellende die hij mogelijk zelf veroorzaakt heeft, maar dat neemt niet weg dat ik daar wel een keer had willen kijken en natuurlijk ook fotograferen.

Steampunk fantasy photoshoot

Maar even terug naar Ed. Ed heeft een apart huis en totaal ingericht met spullen wat hij leuk vindt en wat een gemiddelde huisbezitter niet heeft. Hij is fervent steampunker. Op zes plekken kon gefotografeerd worden en er mocht van de spullen van Ed gebruik worden gemaakt. Dat is natuurlijk apart en heel bijzonder en in december 2018 het aanmelden waard. Your Wishes wordt gerund door Patricia Bénard. Het organisatie talent van Patricia is enorm. De laatste weken werden wij behoorlijk op de hoogte gehouden. Er werd van alles geregeld met eten en drinken, maar ook met accessoires en props voor de shoots. Ik kan niet anders vaststellen dat er werkelijk aan alles was gedacht voordat de shoot überhaupt had plaatsgevonden. Vragen waren er eigenlijk niet meer.

Steampunk fantasy photoshoot

Het was wel heel erg grappig toen Charles en ik de straat van Ed inreden. De fotoshoot was in tweeën gedeeld. De ochtend groep stond buiten en de middag groep, waartoe wij behoorden, kwam er net aan. Je zou zeggen dat het bijzonder was om dat allemaal te zien, al die mensen in vreemde gewaden, maar kennelijk waren ze hier wel het een en ander gewend.

Steampunk fantasy photoshoot

Wij werden aller hartelijkst ontvangen en voorzien van koffie. De middag kon al niet meer stuk. Ik keek mijn ogen uit. Het hele huis straalde steampunk uit. Ed verzamelde de laatste vijftien jaar en het was geen wonder dat je daar kon fotograferen. Het plaatje modellen en het huis pasten precies.

Steampunk fantasy photoshoot

Ik heb uiteindelijk ook weer een nieuwe vorm van fotografie geleerd. Diagonaal fotograferen. Het fotograferen door elkaars fotolijnen heen. Mocht je dat met een vuurwapen in het leger doen, dan ontving je maat 45 laars van de sergeant tegen de binnenzijde van je kruis. Tevens in dusdanige krachtige bewoording bijgezet dat je het dan niet meer zou doen.  Dat was 37 jaar geleden. Het maakte nu niet uit en was ook niet gevaarlijk en met enig respect naar elkaar kon het ook makkelijk.

Steampunk fantasy photoshoot

Het binnen fotograferen ging mij niet helemaal goed af. Ik had een niet zo gewillige flitser, maar er was gelukkig genoeg te fotograferen. Het was ook een behoorlijke uitdaging om op de vierkante meter te fotograferen. Het kon in ieder geval de pret niet drukken. Er werd volop genoten en gelachen en de vier uren waren dan ook zo voorbij.

Steampunk fantasy photoshoot

Het was uiteindelijk een geslaagde dag en het was heel bijzonder om dit in het huis van Ed te doen. Super bedankt Ed dat je dit wilde doen en hartelijk dank Patricia voor de organisatie.

Steampunk fantasy photoshoot