Fotoblog  Jan-Willem van Rijs

Klassiek portret naar oud Hollandse meesters

Klassiek portret naar oud Hollandse meesters is heden ten dage helemaal in met het Rembrandtjaar. Er gaat geen dag voorbij of je wordt geconfronteerd met deze oude meester.

Klassiek portret naar oud Hollandse meesters

Het is ongeveer dertig jaar geleden dat ik met mijn vrouw voor een midweek naar Parijs ben gegaan. Als twintigers een week lang vertoeven in de stad van de liefde en het bezichtigen van alle monumenten waar we ooit vanuit de geschiedenisboeken over gehoord hadden. In die tijd hadden wij op geen enkele wijze respect voor kunst, maar wel een klein beetje voor de cultuur. Dat we toen in het Louvre terecht kwamen was voor ons al een wonder. Ik weet ook niet meer waarom we die keuze hebben gemaakt. Wat ik nog wel weet is dat we naar de Mona Lisa van Leonardo da Vinci hebben gekeken en dat ons dat een beetje tegenviel. Wij keken in die tijd anders tegen kunst aan en vonden het een veel te klein schilderij, die leek op een postzegel en waarover al eeuwen lang enorme ophef werd gemaakt. In het Louvre hingen grotere schilderijen die vele malen mooier waren.  Niet dat we deze allemaal bekeken hebben. We zijn nog wel even in het Louvre gebleven, maar dat kwam omdat we de uitgang niet zo snel konden vinden. Schilderijen waren toen aan ons niet zo besteed.

Klassiek portret naar oud Hollandse meesters

Inmiddels kan ik zeggen dat we de laatste jaren wat meer schilderijen hebben gezien. Sinds we een museumkaart hebben en allerlei verschillende museums betreden, hoort dat er nu ook wel bij. Niet omdat we daar zo gelukkig van worden, maar wel omdat we wat meer respect hebben gekregen voor de schilderkunst. Daar hebben mijn cursussen op fotografie gebied wel een beetje aan bijgedragen. Het is al een kunst op zich geworden om schilderijen te bekijken in verband met belichting, schaduw en kleur. Fotograferen is dan ook niet anders dan schilderen met licht.

Klassiek portret naar oud Hollandse meesters

Klassieke, vintage en oude zaken schijnen mij op een of andere wijze wel te interesseren. Vele van mijn blogs wijzen daar eigenlijk wel een beetje op. Voor mij is geschiedenis wel een hot item. Het was dan ook niet zo raar dat ik direct interesse had voor de workshop klassiek portret naar oud Hollandse meesters in de studio van Danny van Kolck Fotografie in Almere. Danny kende ik inmiddels wel in verband met de organisatie van de Spoorwegmuseum photoshoots.

Klassiek portret naar oud Hollandse meesters

Zodoende bewogen Charles en ik ons naar Almere. Enigszins ook opgetogen omdat ik nog nooit in een fotostudio was geweest. De studio was om jaloers op te worden. Wat groot en wat een zee aan ruimte.

Klassiek portret naar oud Hollandse meesters

We werden natuurlijk ontvangen door Danny, die vol trots zijn studio liet zien, maar ook door Wim Messink die ons later mee zou nemen in het wereldje van fotoshoppen. Na een korte kennismaking en een kop koffie verschenen de modellen. Zij hadden zich inmiddels omgekleed en waren onder handen genomen door de visagiste. De komende uren stonden we te fotograferen. De twee modellen waren Geeske Roorda en Elzewieke Borger-Nicolai en waren mede door visagiste Anne-Margreet van de Vis prachtig opgemaakt. Ik had nog nooit met een visagiste gewerkt maar complimenten voor haar werkzaamheden. Tijdens het fotograferen heb je nagenoeg alleen oog voor camera en model. Anne-Margreet hield de modellen en ook hun kleding in de gaten. Met regelmaat werd er weer iets recht getrokken of vastgemaakt. Dat heb je dus niet in de gaten tijdens het schieten en ik had het dan ook niet beter kunnen doen. De avond was zo voorbij en in die paar uur een heleboel tips en trucs en foto’s. Wat is het toch mooi om van iedereen te leren en wat is het toch een gave hobby. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.

klassiek portret naar oud Hollandse meesters

Een week later kwamen we terug voor het photoshoppen. Met een eigen laptop gaan photoshoppen is altijd weer een uitdaging. Het kreng deed het niet. Het was op geen enkele wijze door het opstartmenu van Windows 10 te slepen. Gelukkig was Danny in het bezit van een Photoshop CC versie. Dan maar op deze wijze en een extra uitdaging. Gelukkig herken je al snel zaken die op elkaar lijken in de verschillende programma’s. Wim weet enorm veel van photoshoppen. Ik was heel blij dat ik de afgelopen jaren les had gekregen van Marco de Groot. Ik vermoed dat het me anders niet was gelukt om de materie tot mij te nemen. We gingen aan de gang met lagen, aanpassingslagen, maskers, eigeel, nutella bruin, verlopen, niveaus, layouts en noem maar op. Die Rembrandt en consorten hebben het vast niet makkelijk gehad in die tijd, maar heel leuk om moderne fotografie om te zetten naar klassieke portretten.

Met dank aan Danny van Kolck, Wim Messink, Geeske Roorda, Elzewieke Borger-Nicolai, Anne-Margreet van der Vis, mede-cursist Marco van Dam en vriend steun en toeverlaat Charles Nieuwenhuizen.

3 gedachtes aan “Klassiek portret naar oud Hollandse meesters

  1. Wim Messink

    Leuk verslag Jan-Willem. Je eerste resultaten zien er goed uit. Veel Suc6 met het Photoshoppen. Het blijft een continue ontdekkingsreis en erg verslavend.

    1. JW van Rijs Auteur van bericht

      Bedankt voor je reactie Wim. Verslavend is het zeker en je blijft inderdaad ontdekken. Ik zit er steeds meer aan te denken om de stap te maken naar photoshop CC.