Fotoblog  Jan-Willem van Rijs

KISS Forever Band

Kiss forever band

Halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw werden wij opgeschrikt door de band KISS. In die jaren waren we al best wat gewend met bijvoorbeeld Alice Cooper en zijn slangen act en zijn guillotine. KISS kwam met glamrock, hardrock en shockrock. De optredens waren voorzien van bloed, vuur en vooral veel show, wat mede werd veroorzaakt door de futuristische pakken van de mannen en de geschminkte gezichten.

Kiss forever band

De band werd in 1973 opgericht door Paul Stanley en Gene Simmons en aangevuld met Ace Frehley en Peter Criss. Paul en Gene zijn er al vanaf het eerste uur bij. Ace en Criss zijn later vervangen en hebben tussendoor nog een comeback gemaakt. Tegenwoordig zijn zij geen lid van de band.

Kiss forever band

Helaas ben ik nooit in de gelegenheid geweest om deze band te zien. Vroeger kon ik het niet betalen en tegenwoordig geloof ik het wel. Nu heb ik mijn laatste kans ook laten gaan, omdat de band met zijn End of The Road, World tour gaat beginnen en ik daarvoor eveneens geen kaarten heb. Eind volgend jaar stoppen de mannen er mee.

Kiss forever band
Kiss forever band

Wat is het dan toch mooi dat er tribute bands bestaan. De Kiss Forever Band komt uit het land waar ook mijn broer woont, Hongarije. Ze wonen letterlijk bij hem om de hoek in Boedapest. Hij had mij wel eens mogen uitnodigen. Maar dat kan nog steeds, want ze spelen 30 december in het Hardrock café in Boedapest.

Kiss forever band

De Kiss Forever Band bestaat al ruim 20 jaar en heeft al heel wat optredens gedaan wat goed te merken was. Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer was gastheer. Geen idee wat we konden verwachten, maar bij het spelen van het nummer “Deuce” was ik al aangenaam verrast. Geweldig en dat ook nog eens drie meter van het podium af.

Kiss forever band
Kiss forever band

Heel wat nummers van de eerste albums werden gespeeld. Naast Deuce ook Strutter, Black Diamond, Calling dr. Love, Cold gin en ga maar door. Ik kreeg even weer een flashback naar mijn elpee’s die ik in die tijd had. Hotter than Hell, Dressed to Kill, Alive II, Love Gun en natuurlijk Dynasty met het nummer  “I was made for loving you”. Met regelmaat kwam ik bij de V&D om platen te halen, maar van Kiss had ik wel de meeste. Heel wat diamant naaldjes heb ik in die tijd versleten op mijn platenspeler.

Kiss forever band
Kiss forever band

De bandleden en in ieder geval de leden die Paul Stanley en Gene Simmons waren, zochten nogal de interactie en het contact met het publiek. Met name het dames gezelschap had de aandacht en dat was prachtig om te zien.

Kiss forever band

Paul zakte uiteindelijk door zijn knieën en ging op de vloer zitten om een dame te zoenen. Hij had nog gelijk ook. Wel erg lastig als je gemiddeld hoger in je schoenen staat dan menig dame op high heels.

Kiss forever band
Kiss forever band

De mannen maakten er een prachtige show van en wij genoten met volle teugen. Gene ging uiteindelijk ook nog eens door de zaal lopen en kreeg hier door volop aandacht. Bij het nummer Unholy / God of Thunder kon je er eigenlijk op wachten. Het duiveltje zelf met zijn bloed-act.

Kiss forever band
Kiss forever band
Kiss forever band

Catman zoals Peter Criss genoemd werd, had het behoorlijk zwaar achter de drums. Wat een energie en geweld en wat een hoop drumstokken werden de vernieling in geholpen. Na afloop was hij dan ook behoorlijk naar de klote.

Kiss forever band
Kiss forever band
Kiss forever band

Uiteindelijk nodigde onze Gene een dame  uit op het podium, die geen idee had wat ze ging doen. Ze mocht de band van de andere kant fotograferen en uiteindelijk nog een riedeltje meezingen, wat ze nog aardig goed deed. Haar dag kon zeker niet meer stuk.

Kiss forever band
Kiss forever band

Met de toegift had de band zich een beetje vergist. Op de vraag  wat het publiek wilde horen werd er van alles geroepen, maar zeker niet “I was made for loving you”. Deze stond kennelijk wel op de rol. Toen daarover ook nog eens werd gestemd, was dit niet positief voor dit nummer. “I was made for loving you” is na een wat mindere periode van KISS als disco nummer gemaakt. Hierdoor werd KISS bekender bij het grote publiek, maar was niet echt een nummer voor diehards die hardrock aanbidden. Het nummer werd uiteindelijk wel ingezet en eerlijk is eerlijk. Ook van dit nummer werd genoten en heb ik een superavond gehad. Na afloop bleven de bandleden in de zaal en kon je selfies maken als je dat wilde. Hoe gaaf was dat.

Kiss forever band