Site pictogram Fotoblog Jan-Willem van Rijs

De Valk Roofvogels in Lunteren

Een workshop roofvogelfotografie op de Veluwe. Door alle maatregelen in verband met Covid-19 heb ik het fotograferen meer verlegd naar de vogelfotografie. Als kleine jongen was ik al met vogels in de weer.

Wij hadden vroeger ook vogels thuis. Een volière in de tuin maar ook vogels in huis. Er zijn er heel wat in huize van Rijs geweest. Maar niet alleen tropische vogels vond ik leuk. Ook buiten vogels vond ik leuk. Ik ging wel eens helpen bij de vogelopvang in Leiden, nabij molen de Valk. De beheerder was volgens mij de heer van Krieken. Met een buskaartje van een dubbeltje daar heen. Met regelmaat hadden we ook eendenkuikens. In de jaren 80 had ik nog een kraai die door de vrieskou er helemaal doorheen zat. Met behulp van de dierenarts is die er bovenop gekomen en een paar weken na de kou periode kon ik deze weer laten vliegen. Daarna had ik geen vogels meer.

Roofvogels vond ik altijd wel fascinerend, maar toch zag ik deze niet in mijn jeugd. Ze zullen er ongetwijfeld zijn geweest, maar bij ons in de polder zag ik ze niet. De jaren 60 en 70  waren natuurlijk de pest voor deze vogels vanwege kunstmest en bestrijdingsmiddelen en alle andere vormen van verontreiniging.

Inmiddels is dat klimaat aanzienlijk verbeterd en zien we meer roofvogels. Bij het zien van een roofvogel blijf ik nog altijd even kijken. Het blijft een boeiend gezicht.

Het afgelopen jaar hebben vogels weer meer mijn aandacht gekregen. Ik fotografeer ze en het is leuk en rustgevend om er op uit te trekken om vogels te spotten en te fotograferen. Of ik een echte vogelaar zal worden weet ik niet, maar om er zo zijdelings mee aan de gang te gaan is voor mij al leuk genoeg.

Hoe gaaf was het dan ook om te horen dat er roofvogelfotografie workshops worden gegeven in Lunteren bij de Valk Roofvogels. Gerard en Bettine van den Brink zijn eigenaar en bezitten 20 soorten uilen en andere roofvogels. Daarnaast hebben ze nog andere vogels, die door hun ook ingezet worden.

Door Covid-19 hebben zij hun werk ook aangepast. In principe komen zij ook met vliegdemonstraties bij evenementen, maar dat ging even niet meer. De vogels vliegen daar vrij zonder leertjes en dergelijke en dat was mooi om te horen. Dat maakt het fotograferen van deze vogels aanzienlijk aantrekkelijker. Ook de omgeving is zodanig ingericht zodat er meer in een natuurlijke omgeving wordt gevlogen en er meer mogelijkheden zijn om ze zo ook te fotograferen. In een natuurlijke omgeving is super vet.

Omdat het om een workshop roofvogelfotografie gaat waren ook natuurfotografen Richard Verroen en Ronald Bergkamp aanwezig.

Charles en ik werden met nog acht fotografen ontvangen op een veld direct naast het bedrijf. Een leuk gezelschap uit alle delen van het land en zelfs uit België. Met tien personen gingen we deze workshop volgen. De zon begon al lekker te branden en er werd al gesmeerd met zonnebrandcrème en dat was ook hard nodig. Bettine had de koffie al gezet en kwam net terug van de bakker met lekkere koek.

Er waren wat tafeltjes en stoelen op het veldje vlak bij de plek waar het allemaal ging gebeuren. Hierdoor was de locatie lekker compact en konden wij onze spullen laten liggen en nog geen tien meter verderop fotograferen. Bettine heette ons welkom namens De Valk Roofvogels en daarna werd het woord gegeven aan Richard die ons de nodige tips gaf voor het fotograferen van vliegende vogels. Raar of niet, maar er werden tips gegeven waar ik zelfs nog niet aan gedacht had.

Tijdens de workshop werden nog veel meer aanwijzingen gegeven. 1 van de aanwijzingen is de vogel zoveel mogelijk in de ogen aankijken wat resulteerde in een nat pak door het liggen in het vochtige gras. Richard is tevens Sigma ambassadeur en hierdoor was er een mogelijkheid om 1 van de Sigmalenzen te gebruiken. Ik ben al in het gelukkige bezit van een Sigmalens, maar ook voor mijn lens had hij een bijzondere opmerking waar ik nog nooit bij stilgestaan had en waarover ook niet in de handleiding wordt gesproken. Daar heb je dus wat aan.

Gerard is vanaf zijn jeugd al valkenier. Het is dan ook prachtig om te zien hoe hij met zijn vogels om gaat. Heel professioneel en de vogels worden van jongs af aan door hem getraind. Ze reageren enorm goed op hem. Gerard deed zijn uiterste best om ons allen goede foto’s te laten nemen. Het laten aanvliegen werd genoeg over gedaan, zodat een kans op goede scherpe foto’s aanzienlijk verhoogd werd. Met tien fotografen zaten we elkaar gelukkig niet in de weg.

Gerard had volledig vertrouwen in zijn vogels. De Oehoe ging bij het verlaten van zijn hok er direct vandoor. Hij vloog het vrije veld in en ging op een paal zitten onder een boom met kauwen. Die deden gelijk schijn aanvallen naar hem. Ze durfden wel en kennelijk had de Oehoe geen zin in dat gedoe. Hij kwam weer terug. Ook de jonge Klapekster vloog weg maar voor een paar vette wormen kwam deze ook weer terug.

Gerard en Bettine hebben een hoop vogels en voor onze workshop werd gewerkt met de volgende exemplaren. Jonge Oehoe van 10 weken,  jonge Oehoes van 3 weken, Bosuil, Ransuil, Oeraluil, Klapekster, Europese Oehoe, Kerkuil, Rode Wouw en de Europese Zeearend. Per keer wordt er een selectie gemaakt en een volgende keer is er kans op andere vogels.

Het was behoorlijk warm en tussendoor kon er genoeg gedronken worden. Dat was ook hard nodig met het fotograferen in allerlei bochten. Dan stond je weer, dan lag je plat op de buik en even later zat je weer geknield. Voor het perfecte plaatje moest hard gewerkt worden.

Na vier uur fotograferen zat het er op. 10 verschillende vogels in allerlei houdingen in de zon was ook wel genoeg. Ook voor de vogels was het wel genoeg. Bij de workshop zat ook een lunch. Tijdens de lunch werd vol enthousiasme over de workshop gesproken. Er is ook nog een mogelijkheid om de Vogelhut te huren. In feite is dat hetgeen we gedaan hebben, maar dan zonder ondersteuning van natuurfotografen en zonder lunch. De vogelhut is populair en iedereen die er vandaag bij was heeft de wens terug te komen. Dat ga ik zeker ook doen. Het was een fantastische ochtend.

Mobiele versie afsluiten