Fotoblog  Jan-Willem van Rijs

Castlefest winter editie te Lisse.

Castlefestterrein

Castlefest winter editie te Lisse was weer fantastisch. Deze wereld van fantasie boeit mij van alle kanten. Na mijn eerste Castlefest afgelopen zomer had ik de winter editie al in het vooruitzicht. Nu was het wel bekend dat de winter editie aanzienlijk kleiner van opzet was.

Was ik op de zomer editie niet over het hele terrein terecht gekomen. Dit maal hebben wij het terrein een paar keer rondgelopen. En wederom was ik persoonlijk assistent van Charles Nieuwenhuizen. Mag de zomer editie wel heel uitgebreid zijn. De wintereditie doet er qua sfeer en gezelligheid zeker niet voor onder.

Op mijn eerste Castlefest kende ik eigenlijk niemand. Hoe bijzonder dat je dan nu personen tegenkomt die je afgelopen zomer gefotografeerd heb en die wederom voor de camera verschijnen. Dat Castlefest is wel wat.

Shireen

Als fotograaf is dit een echt Walhalla. Een woord dat hier in het geheel niet misstaat. Na eerst een beetje sfeertje proeven kwam we terecht in The Great Hall. Geen gekkigheid. Het was een enorme tent waar het hoofdpodium van Castlefest stond. Op dat moment was “Shireen” een Witchpop band met een optreden bezig. De zang werd verzorgd door Annicke Shireen. Ik had nog nooit van deze band gehoord, maar het klonk niet slecht. “Shireen” verzorgde al vaker optredens op Castlefest. Eigenlijk helemaal niet slecht en wat ik er van hoorde nodigde dit wel uit om er meer van te horen. We waren met een missie en omdat beiden nog nooit aan concertfotografie hebben gedaan, kon dit niet uitblijven. Zodoende de camera’s gepakt. De iso omhoog en vooral niet flitsen. Erg irritant en vooral zinloos. Na een paar foto’s te hebben genomen zijn we verder gegaan.

Aan de buitenzijde van het festivalterrein kwamen wij bij een boogschutters uitleg. We werden meegenomen naar het verleden en werden verrijkt met allerlei info over boogschieten. Nu ben ik wel in alles geïnteresseerd en had ik nog wel even willen blijven. Feitelijk kwamen we daar niet voor. Wij kwamen om te fotograferen van modellen.

Over het veld lopende kwam ik een dame in het wit tegen met en Chihuahua. Ik moest gelijk aan Lady Chelsea The Chihuahua denken die ik in Parijs ontmoette en gefotografeerd heb met haar baas. Ik kon het dan ook niet laten om van haar met haar Chihuahua een foto te maken.

Verschillende modellen

Nu moesten we nog een plek weten te vinden waar we mooie plaatjes konden schieten. Charles was hier verleden jaar ook al geweest. Hij wist dat als je achter het uitkijkpunt waar het Yule ritueel gevierd werd ging staan, een mooi uitzicht zou hebben op kasteel Keukenhof. Zo gezegd zo gedaan. Na te zijn geïnstalleerd konden we gelijk aan de gang.  Het eerste gezelschap kwam aanlopen met daarin Sandra die wel wilde poseren. Sandra was het poseren duidelijk gewend.

Op dat moment kwam ook Lisa Lisette aanlopen. Een model die Charles nog kende van een cursus modelfotografie in Den Haag. Hoezo toeval. Ik pikte van haar nog een foto mee.

.

Niets toeval. Vervolgens kwam Remco langs met zijn vrouw Alexandra. Remco had ik al gefotografeerd op de zomer editie. Remco houdt zich zelf ook met fotografie bezig en vond het wel aardig om diepte in de foto te brengen door een slaande beweging te maken. Hij had gelijk. Grappig toch.

Het Archeon is ook zo’n plek waar ik nog zou willen fotograferen. Het zou mogelijk moeten zijn om daar een aantal foto’s te maken van een bepaalde tijdsperiode. De volgende modellen hadden daar een geschiedenis mee. Anique werkt daar nog steeds en Dinja heeft daar gewerkt. Beide dames waren in prachtig zelf gemaakte Renaissance kleding. Anique in de rode jurk en Dinja in de blauwe. De opmerking van Dinja dat zij ooit maar 1 foto van het Archeon heeft gezien die kennelijk wel heel knap was gemaakt heeft ons getriggerd. Ik zou zeggen “Challence excepted”. Er moet een betere foto komen van de middeleeuwen. Komend jaar kunt u ons zien in het Archeon.

.

De jurken die ze aan hadden deden het overigens ook prachtig met kasteel Keukenhof op de achtergrond. Voor mijn opdracht in de masterclass had ik nog een glamourfoto nodig voor een fake V-magazine. Het V-magazine is een Amerikaans fashion magazine, waar op de cover veelal een V over het hele blad staat. In de meeste gevallen is deze er met photoshoppen in gebracht.  Dat was voor ons niet de bedoeling. De V moet er zonder photoshoppen aanwezig zijn. Hier wilden beiden wel een aandeel in hebben. De vriend van Dinja werd van zijn warme cape ontdaan en de dames helemaal into the fashion wisten precies wat ik bedoelde. Van de cape werd een mooie V gemaakt. Deze verzwaard met een stuk gereedschap voldeed deze voor mij geheel aan de eisen van de foto. Ik hoop niet dat die jongen een koudje heeft opgelopen. Maar zo blijkt het maar weer. Alles voor het perfecte plaatje.

De foto kan niet getoond worden voordat de masterclass is geweest. Helaas.

Anique en Dinja gaven aan om nog terug te komen. Het bleek dat er verschillende kostuums waren meegenomen naar Castlefest. Wat je hebt moet je natuurlijk laten zien.

.

Mijn volgende model verscheen al rokende met een sigaret op het toneel. Op mijn verzoek om daar iets meet te doen vond ze wel een aardig idee. Helaas vond ik dit achteraf toch niet helemaal geslaagd. Het model is verder voor mij tot nu toe onbekend gebleven.

.

Vervolgens verschenen deze mannen op de set. Nieuwsgierig van achter een boom kijkend stonden ze ineens voor mijn neus. Is dit nu middeleeuwse nieuwsgierigheid. Het was wel duidelijk dat dit de toekomst is voor Castlefest. Ze vonden het wel leuk om gefotografeerd te worden. De foto’s zijn nog niet opgevraagd door de ouders. Helaas zijn de namen van deze koele ridders tot nu onbekend gebleven

.

Zo ook bij deze in het wit geklede bosnimf is de naam helaas onbekend gebleven.

De dame in de rode cape was er met een vriendin die precies het zelfde aan had. Van alle foto`s vond ik deze wel heel charmant. Van beide dames had ik foto’s gemaakt met draaiende capes en dergelijke. Dat lukt natuurlijk wel als de flitser op high speed staat en dat had ik even niet gedaan. Jammer dan, maar dat gaat mij de volgende keer niet weer overkomen. Het model tot op heden onbekend gebleven.

Charlotte was daar met Rick. Charlotte werd al door meerdere fotografen op beeld gezet. Ze vond het helemaal niet erg om nog een keer te poseren. Ook Rick vond het helemaal niet erg om daar bij te staan wat zeker ook wel wat dynamiek in de foto bracht. In ieder geval bracht onderling wat actie.

Ondertussen was men van het Keukenhof uit linten aan het aanbrengen in het bos. Ze vonden dat we vijf meter te ver het bos inliepen. Voor een bos is dat niet erg, maar ojee wat een probleem. Het hele handeltje fotografen werd hierdoor op een kluitje gebracht. Het lint nog net niet voorzien van “onderzoek politie” of “crime scene” was natuurlijk wel rood en wit van kleur. Dat doe je toch niet in een bos omgeving. Had er dan op gezet: “Pas op, kabouterland”.

Het kon ook niet anders dan dat er nu een behoorlijk stuk lint of een fotograaf met of zonder model in het zicht stond. Handige actie van Keukenhof.

Het leven ging vervolgens gewoon door en het was vervolgens druk rond dit trio. Een behoorlijk chique gekleed stel in Engelse stijl. Of het nu kwam door het aangebrachte lint of door het stel zelf. het stond voor hen vol met fotografen. Ook wel weer grappig om te zien.

Sarah is de in het groen geklede Daydream Duchess. Ik had het idee dat ze even moest wennen aan al die aandacht maar ze kwam toch snel los.

Het werd inmiddels donker onder de bomen en de omstandigheden werden al een stuk lastiger. De hoeveelheid fotografen werd al gereduceerd tot een handvol. De komst van modellen werd ook al minder waardoor Iris de aandacht kreeg.

Onder een gele lamp die aan een boom hing werd een Italiaans model gefotografeerd. Met allerlei flitsers en reflectieschermen kwam deze dame niet echt los bij de fotograaf met zijn assistenten die met haar bezig was. Toen ze eenmaal loskwam mocht ik nog een paar foto`s maken met het kasteel op de achtergrond. De Italiaanse dame woont al jaren in Nederland. Ik weet alleen haar naam niet.

Toen we van de fotolocatie wegliepen kwamen we Anique en Dinja weer tegen. Dit keer gekleed in een middeleeuwse outfit. Natuurlijk was dit door de dames zelf gemaakt en daarvoor wilden wij wel weer mee terug om dit vast te leggen. Ook wij dit keer fotograferen onder een boom met een lamp. Nu hadden wij een mooi reflectiescherm voor de lamp zodat het smerige gele licht niet zo zichtbaar was. De dames wilden een paar andere poses uitproberen. Dit is de pose waar met klinkende munt betaald moet worden voor gekochte middeleeuwse waren.

Bij het verlaten van het festivalterrein speelde de Deense band Trolska Polska. Voor ons zat het er op, terwijl het feest nog tot 22.00 uur doorging. Voor ons een prachtige dag om te fotograferen onder weer heel wat andere omstandigheden. In ieder geval weer veel geleerd en een bijzonder mooie dag mogen beleven.